Corry Loermans

 

Het verlangen naar een andere, mooiere  wereld was haar motivatie om te reizen. De ervaring van indrukwekkende natuur in Turkije en Nepal heeft een grote rol gespeeld in haar werk. Een rituele slachting in Nepal legde haar focus op het thema 'het offer' in religies en in het dagelijkse leven. Wat betekent het offer in ons dagelijkse leven? We moeten keuzes maken en loslaten. Het ultieme loslaten vindt plaats op het moment van de overgang van leven naar dood. Aanvaarding van het offer is belangrijk en geeft ons de mogelijkheid tot verandering en rust.

 

Al jong was zij gefascineerd door schilderijen; het eerste wat zij zag was een kleine reproductie van de 'vrolijke drinkebroer' van Frans Hals.. De bijna tastbare verfstrepen, de materie van verf die tegelijkertijd een verbeelding is van iets anders, dat sprak haar aan.

 

Altijd werd zij geraakt door werk waarin de materie de verbeelding van een achterliggend idee, een gevoel en emotie is. Werk van Rembrandt en Van Gogh en weer later het werk van Mondriaan..

Dit was voor haar de aanleiding om een opleiding te volgen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem. Zij voltooide daar de opleiding tot tekenlerares en heeft daarna jaren les gegeven aan een Middelbare school. Vervolgens heeft zij nog een aantal jaren teken- en schildercursussen gegeven aan volwassenen.

Maar uiteindelijk was er de keuze  om zich volledig te wijden aan het kunstenaarschap.

 

Kunstenaars die haar de laatste 30 jaar geïnspireerd hebben zijn Mark Rothko, Barnett Newman en Cy Twombly.

Van de hedendaagse kunstenaars fascineert haar het werk van Anish Kapoor door de fantastische kleuren en door de wonderlijke en mysterieuze associaties die worden opgeroepen over het leven, liefde en seks.

 

ONTWIKKELING van haar werk.

Het proces van ervaring, een gevoel, en vaag idee over iets tot een concreet werk is een langdurig proces, dat zich afwisselend afspeelt in het hoofd - reflectie - en in het maken van schetsen. Studies laten een ontwikkeling zien van het beeld en de vorm.  Van realistisch beeld naar abstract teken en uiteindelijk naar enkel een streep.

 

Het zoeken naar een zo optimaal mogelijk gebruik van het materiaal en de handeling heeft geleid tot werken waarin de verfstreep of penseelstrepen duidelijk zichtbaar zijn. Zij wil dat het materie blijft en tegelijkertijd drager van energie en betekenis.

Het uiteindelijke uitgangspunt voor een werk is een duidelijk idee over inhoud, beeld en materiaalgebruik, maar in de uitvoering is er altijd ruimte voor het toeval.

 

THEMA'S

Meerder thema's liepen afgelopen jaren naast elkaar: hoofdthema is 'HET OFFER' en aanvaarding van het offer dat de mogelijkheid geeft tot verandering.

 

BEELD

Haar werk ziet er eenvoudig uit, maar bij langere beschouwing ervaar je de betekenisvolle complexiteit van het werk met al haar inherente tegenstrijdigheden. De gespannen balans die ze gebruikt in tegenstellingen in beeldaspecten zoals verticaal en horizontaal; licht en donker; is een weerspiegeling van alle tegenstellingen in het leven waar we als mens mee om moeten leren gaan.

 

Exposities tot heden

 

Solo

1993

Kerkje van Persingen

1998

De Refter in Beek-Ubbergen

2008

CBKN Centrum voor Beeldende Kunst in Nijmegen

2015

Cultuurhuis van de Stad  Nijmegen

 

Duo

2001

Galerie FAM  Nijmegen

 

Kunstbeurzen

2001

Huntenkunst Ulft

2015

Huntenkunst Ulft

2017

Kunstraffinaderij Stevenskerk te Nijmegen

 

Open Atelierdagen

Kunst in De Kazerne te Nijmegen.

2014

2015

2017

2018

 

Valkhof museum

2017   groepstentoonstelling: lopen

          tussen kunst

Corry Loermans

Molenveldlaan  136

65232 RN  Nijmegen

Gelderland

The Netherlands

 

 

E-mail: corryloermans@gmail.com

Mobiel: +(0)6 83 39 91 07

 

Ontwerp website: Stilus-go.nl bno (Ton Lukassen)

Fotografie: Stilus-go bno

Tekst: Corry Loermans